Jen číslo a cílová stanice


Pokud jste se někdy procházeli po Liberci, tak jste si určitě stačili všimnout rozmanitosti nápisů cílových stanic v čele každého autobusu či tramvaje. Jak to ale vidí někdo, kdo v Liberci v životě nebyl? Musí si vystačit s internetem, zvlášť v době kovidové.

Našly jsme hned několik příkladů a vyhotovení těchto nápisů cílových stanic a nestačily jsme se divit jejich kráse.

První jsme našli tento kadmiově oranžový nápis. Zdá se být perfektní přechodnou barvou mezi zinkovou žlutou a kadmiově zelenou (Náhoda? Nemyslíme si.). Tento klasický LED display opravud působí silně na každého, kdo se na něj podívá, ovšem pohled z boku je až směšný.



Druhý display představuje rovnováhu. Vidíme zde dokonalý přechod s kadmiově oranžovou a pak lehký návrat ke kadmiově zelené přes karibskou zelenou. Tato zelená je jasná a nelže, nesnaží se podobat se žluté. Tento display na nás působí jako "slider", tedy že se nápis přepíše zleva doprava. Je potěšením se na tyto barvičky dívat, ale už to není ono, když se nejspíše pokazil datový kabel.


Zde jsou barvy naprosto neatraktivní. Nedokážeme si představit těšit se na jízdu autobusem s takovýmto nápisem. Tato zelená působí dojmem mořského dna, kde ale autobusy jezdit nemohou, takže v čem je přesně pointa? Display působí dojmem "flip dot display", tedy že se při změně nápisu vytvoří iluze posunutí textu nahoru nebo dolů.


Víme, že jsme určitě nezahrnuly všechny typy těchto tabulek, ale jak už jsme dříve zmiňovaly, jsme odkázány na internet. Nebojte se nám zaslat další typy, nebo naopak vyjádřete svou podporu k dalšímu rozboru, ale tentokrát tramvajovému.

 

Komentáře

  1. Rozhodně zajímavá zamyšlení znalých zapálenkyň autobusové dopravy. Škoda, že jsou zde podchyceny problematiky pouze 3 tabuliček, ale tak už to na světě občas chodí. Co se týče poslední tabulky, sice není výkvětem designerské soutěže, ale zato její umělecké střevo, skrývající se v jednoduchosti a časem minulých, možná i komunistických, člověka informuje s jednoduchostí a rozhodností, které třeba u cedulky první bohužel postrádám.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Manifest

Návštěva Liberce

Meditace: sexy, legálně a bezpečně